Řecká kuchyně a proč je tak skvělá


Řecká kuchyně je vynikající a není divu, že je tak oblíbená všude ve světě. Řekové milují dobré jídlo a rádi si ho vychutnávají a přizpůsobují tomu i své denní zvyky a režim. Jaké suroviny se využívají v řecké kuchyni? Jedná se o středomořskou kuchyni, takže tomu odpovídají i suroviny, které se používají. Řekové velmi dbají na čerstvost a vysokou kvalitu surovin. Hlavními přísadami jsou sezónní a lokální zeleniny, řecký jogurt, řecký med, feta sýr, čerstvé ryb, maso a olivový olej. Účinky olivového oleje jsou skvělé pro naše tělo. Dalšími využívanými surovinami jsou granola, olivy, lilek a víno. Tohle je takový základ, který tvoří řeckou kuchyni. Pro výrobu tradičních řeckých dezertů se využívají ve velkém ořechy, med a ovoce. Řecká kuchyně je ovlivněna řadou dalších kuchyní, například tureckou kuchyní, italskou nebo balkánskými zeměmi. Jaké jsou ty nejklasičtější řecká jídla, s kterými se v Řecku běžně setkáme?

řecký salát

Řecký salát

Vynikající předkrm plný zdraví a chuti. Použita je rozmanitá čerstvá a lokální zelenina, okurky, rajčata, cibulka, olivy. K dochucení se používá olivový olej a feta sýr.

Moussaka

Národní pokrm řecké kuchyně a jedno z nejznámějších jídel. Základními ingrediencemi jsou lilek, hovězí mleté maso, brambory a bešamel. Lilek, brambory a maso e osmaží, zalijí bešamelovou omáčkou a na konci se vše zapeče. Turisté ho mohou ochutnat v každé restauraci.

gyros

Gyros

Gyros je jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel. Je složený z masa, vepřového či kuřecího. Obvykle se griluje na rožni a poté se krájí na maličké kousky. Ty se dají do tradičního pita chleba, přidá se čerstvá zelenina jako rajčata, salát, okurky a cibule. Jako omáčka se obvykle používá tzatziki.

Baklava

Baklava je dezert, který je populární nejen v Řecku, ale také v Turecku a ve většině arabských zemí. Skládá se z listového těsta, které je známé pod názvem „filo“. Listové těsto se naplní nasekanými ořechy a dezert se osladí sirupem či medem.